Sauna, saunování, vybavení sauny


Domácí solná sauna pomáhá léčit

03.04.2009 10:32

Chodit do solné jeskyně je zdravé, ale zabere to spoustu času.

Pořízení klasické solné jeskyně stojí kolem dvou milionů. Aby se podnikatelům investované peníze vrátily, musí vybírat za vstup poměrně vysoké vstupné. Za jednu hodinovou návštěvu zaplatíte kolem 120 korun. Při pravidelných návštěvách částky rostou do astronomické výšky. Přitom je možné mít doma vlastní solnou saunu, která je podmínkám v solné jeskyni velmi podobná.

Domácí solné sauny nejsou nijak levná záležitost – pořídíte je přibližně za desetinu ceny solné jeskyně. Ale díky léčivým i relaxačním vlastnostem se peníze mohou rodinám dlouhodobě nemocných velmi rychle vrátit. Jedná se především o rodiny astmatiků a lupénkářů. A to i díky tomu, že solné sauny mají asi o třetinu nižší náklady na provoz než stejně velké klasické sauny. Mohou za to především úspory energie.

Léčba solí

Díky tomu, že jsou tyto sauny postavené jen ze solných kvádrů a dřeva, vytváří se v nich mikroklima, které skvěle působí na kůži i dýchání. Účinky solných saun jsou známé už od dob starověkých lázní, kdy lidé dobře věděli, že pobyt v nich saunách má příznivé účinky najejich zdraví. Léčení v solných jeskyních i saunách využívá prvků haloterapie. Ta spočívá ve vdechování solných mikročástic. Díky tomu jsou mimořádně vhodné pro choroby horních a dolních cest dýchacích, jako jsou astma, onemocnění plic nebo chronická bronchitida.

Stejně dobře pomáhají proti dermatologickým potížím – například kožním alergiím, lupénce a exémům. V některých případech mohou zlepšit i stav osob se sníženou funkcí štítné žlázy, poruchami pohybového ústrojí a srdečně-cévními onemocněními. Navíc se v této sauně dobře dýchá i lidem, kterým dýchání v klasické suché sauně dělá problémy - vlhkost se zde pohybuje mezi 30-60% a díky speciální konstrukci je tato vlhkost udržována samotným prostředím a nedochází zde k prudkému odpařování vody.


Léčba světlem

Kromě haloterapie léčí solné sauny i světlem. Tato metoda se nazývá chromaterapie a spočívá v střídání oku příjemných barev. Používá se dnes například v psychiatrických léčebnách při zklidňování pacientů, ale zabírá i na prosté zlepšení nálady. Proto prospívá zejména lidem s psychickými a civilizačními poruchami – ať už jsou to neurózy, stres, únava nebo deprese. Většina solných saun má solné panely podsvícené LED diodami. Ty chytřejší (a tedy dražší) umí měnit barvu světla, na přání uživatele, nebo pomocí programování.
 

Kam s ní?

Solné sauny mohou vyrůst kdekoliv. Firmy, které je v ČR vyrábějí, je dokáží dodat takřka v jakékoliv podobě. Od malých pro dvě osoby, až po veliké, kam se vejde třeba deset lidí. Stejně tak mohou mít sauny různé tvary – úprava interiéru i exteriéru na zakázku není nijak drahá. Zvolit si můžete téměř všechno, od původu soli (nejkvalitnější a nejdražší je himalájská), přes dřevo (levné dubové, nebo voňavé santalové?) až po způsob podsvícení (například barvy měnící LEDky).

Zdroj: www.tn.cz

 

 

—————

Zpět